Home Reisgids Toscane Steden Siena

Siena

Siena

Siena ligt in het hart van Toscane en wordt ieder jaar bezocht door duizenden toeristen. Seina is gebouwd op drie heuvels en heeft nog dezelfde uitstraling als ten tijde van de Middeleeuwen. De stad wordt gekarakteriseerd door nauwe straten en mooie gebouwen. De stad was vroeger een Romeinse kolonie en droeg de naam Sena Julia. De stad werd pas echt belangrijk in de Middeleeuwen. Eerst werd het de zetel van de Lombarden en later de thuisbasis van de Karolingers. Na een lange periode van dominantie door verschillende partijen, werd de stad in 1147 onafhankelijk. Niet veel later begon de stad met het uitbreiden van haar grondgebied. Deze expansiepolitiek leidde tot problemen met Florence en in 1555, na een lang beleg, werd Siena veroverd door de Florentijnen. Siena verloor haar autonomiteit en moest haar rijkdommen en bezittingen delen met het Hertogdom tot de unificatie met Italië.

De stad is van grote artistieke waarde. Er bevinden zich vele schitterende monumenten zoals het Piazza del Campo, één van de mooiste Middeleeuwse pleinen in Italië, het Palazzo Pubblico dat wordt overkeken door het Torre del Mangia en Palazzo Sansedoni. Op Piazza del Duomo bevindt zich de Kathedraal van Siena , één van de beste voorbeelden van Gotiek in Italië met schitterende graffitie en ingelegde vloeren. Andere attracties zijn Libreria Piccolomini, de 14de-eeuwse Baptistry, de Spedale di S. Maria della Scala en de overblijfselen van de Duomo Nuovo. Naast vele monumentale bezienswaardigheden kent Siena ook vele culturele instituten die het bezoeken zeker waard zijn. Zo kunt u een bezoek brengen aan de Accademia dei Fisiocritici, de Chigiana Muziek Academie, de Rozzi Academie, de Accademia Senese degli Intronati, Biblioteca degli Intronati, de Staats Kunst School, het Nationaal Archeologisch Museum, het Museo dell’Opera Metropolitana (met werken van onder andere G. Pisano, Jacopo della Quercia, S. Martini en P. Lorenzetti), het Stedelijk Museum, de Nationale Kunst Galerie en de Universiteit.

De economie van Siena is grotendeels gebaseerd op de landbouwproducten die vanuit de buurt worden aangevoerd. Daarnaast is er ook enige industrie en dan vooral op het gebied van voedsel, conserven en kleding. Toerisme is ook een belangrijke inkomstenbron voor de stad. Daarnaast kent de stad een groot aantal banken welke zijn ontstaan in de Middeleeuwen. Eén van deze banken, Monte dei Paschi, speelt mee op internationaal niveau. Omdat Siena nog een oude stadsstructuur heeft, is het centrum niet bereikbaar met de auto. Het centrum is wel bereikbaar met het openbaar vervoer.

SIMILAR ARTICLES

Pistoia

Arezzo