Home Reisgids Toscane Steden Lucca

Lucca

Lucca

Lucca behoort tot de mooiste steden van Toscane en ligt 19 meter boven de zeespiegel op een plateau. Lucca wordt omgeven door 16de-eeuwse stenen muren. In de 19de eeuw werd besloten om de muren te behouden maar er werd wel een andere bestemming aangegeven. De nieuwe bestemming moest de karakteristieke middeleeuwse structuur blijven behouden en zodoende werd besloten om er een drie-baans avenue van te maken. Naast de beroemde stenen muur uit de 16de eeuw, kent Lucca nog vele andere monumenten. Zo is er de Kathedraal van Lucca waar de Graftombe van Ilaria del Carretto, een meesterwerk op het gebied van de beeldhouwkunst van de hand van Jacopo della Quercia zich bevindt, de kerk van S. Maria Foris portam, Case dei Guinigi, de kerk van San Michele in Foro, de kerk van San Frediano, het Palazzo Mansi, het Palazzo Pretorio, de Villa van Paolo Guinigi en de overblijfselen van het Romeinse amfitheater.

Daarnaast is Lucca rijk aan culturele instituten zoals de Academie van Lucca van Wetenschap, Letteren en Kunst, Nationaal Museum van de Villa Guinigi, de Nationale Kunst Galerie en het Giglio Theater. De economie van Lucca is grotendeels gebaseerd op de landbouw. In de omgeving vindt men vele olijf- en fruitbomen. Een groot gedeelte van de olijven wordt geperst tot olijfolie. Dit gebeurt in grote oliemolens die men veel in omgeving ziet.

De geschiedenis van Lucca is rijk. Zo was Lucca al in de Romeinse tijd een belangrijk kruispunt en tevens hoofdstad van de landerijen van de Hertog van Tuscia. Niet veel later, in de 8ste eeuw, werd het de zetel voor het Markiezaat van Toscane. In de vroege 12de eeuw werd Lucca een vrije stad waarna de stad al gauw begon te groeien in politiek en economisch opzicht. Wel was er in die tijd veel rivaliteit met de nabijgelegen stad Pisa. In de eerste helft van 14de eeuw werd de stad bestuurd door verschillende Signorie en in 1369 werd de stad een republiek en bleef zodoende onafhankelijk, afgezien van de periode onder de Guinigi Signorie en de Napoleontische periode. In 1847 werd Lucca opgenomen in het Groothertogdom van Toscane en werd zodoende gedwongen om de rijkdommen te delen.

SIMILAR ARTICLES

Pistoia

Arezzo