Pisa is na Florence bekendste stad van Toscane. Pisa staat vol met schitterende monumenten. Het bekendste monument is zonder twijfel het Campo dei Miracoli (Piazza Duomo), één van de beroemdste gezichten van Italië. Hier ligt de Dom van Pisa (11de-12de eeuw), één van de grote voorbeelden van de Romeins-Pisaanse kunst welke werken huisvest van onder andere G. Pisano en de graftombe van Arrigo VII. Niet ver van het Campo dei Miracoli staat de wereldberoemde scheven Toren van Pisa. De bouw van deze schitterende ronde constructie werd aangevangen in 1173. De werkzaamheden moesten 100 jaar worden gestaakt, aangezien de bodem verzonk, waardoor de toren zijn karakteristieke, maar problematische helling (ongeveer 5,4 graden) kreeg. Tegenwoordig is de Toren open voor het publiek. Iedere keer mogen 20 tot 40 toeristen de toren betreden en genieten van het schitterende uitzicht.
Naast deze schitterende monumenten kunt u ook genieten van vele andere culturele bezienswaardigheden en van de plaatselijke industrie. Beroemde culturele instituten zijn het S. Matteo National Museum, het Mineralogische Museum, het Paleontologische Museum, het Museo delle Sinopie, het Zoologische Museum, de Domus Mazziniana, de Domus Galilaeana, de Universiteit en de Scuola Normale Superiore. Daarnaast worden er jaarlijks ook vele evenementen georganiseerd zoals de Regata Storica di S. Ranieri en de Galileo Galilei Award.
Pisa is gelegen aan de rivier de Arno en ligt in een vruchtbaar gebied. Vanaf Pisa bent u zo bij het strand want het is maar 10 kilometer tot de Tyrheense Zee. De stad Pisa was in de Romeinse tijd al zeer belangrijk. De stad had een grote vloot en maakte daarmee veel indruk op andere steden en landen. In de 12de eeuw werd de stad een republiek nadat het had meegedaan aan de eerste kruistocht. De stad breidde vervolgens haar macht uit. De Toscaanse kust en Sardinië werden ingenomen en onder bewind gesteld van de stad Pisa. In deze periode begon de stad te groeien en werd er veel geld verdiend. In die periode kwamen er ook gelden vrij voor kunstwerken en schilderijen en dat is vandaag de dag nog steeds te zien.
In de 13de eeuw kreeg Pisa het zwaar te verduren. Andere steden zoals Florence, Lucca en Genua wilden graag Pisa inlijven. Dit leidde tot grote irritaties en uiteindelijk tot een veldslag bij Meloria. Pisa werd verslagen en raakte een aanzienlijk deel van haar macht kwijt. Na een periode van dominantie door de Signorie, werd de stad in 1406 verslagen door Florence. Toen was de strijd gestreden was Pisa niks meer van wat het ooit was geweest.