Home Reisgids Toscane Florence

Florence

Florence

Florence is de hoofdstad van Toscane en moet u echt bezoeken tijdens de vakantie. Florence ligt 50 meter boven de zeespiegel aan de oevers van de rivier de Arno en aan de eerste uitlopers van de Chianti heuvels. Florence is een stad van kunst en cultuur en is jaarlijks de bestemming van vele toeristen. Florence was oorspronkelijk een Romeinse stad en heette toentertijd Florentia. In de Romeinse tijd was de stad al erg belangrijk maar de stad kreeg pas echt aanzien onder het bewind van de Karolingen. Het fortuin van de Karolingen begint in 1115 en breidt zich steeds verder uit naar andere Toscaanse steden. In 1406 wordt Pisa ingenomen. Op dat moment staan alleen Siena en Lucca niet onder Florentijns bewind. Florence was in die tijd een republiek maar werd in 1434 een ‘Signoria’ onder heerschappij van de Medici familie. In 1530 besloot Karel V tot de invoering van de titel Hertog van Florence, een titel welke in 1569 werd veranderd in Groothertog van Toscane nadat de republiek Siena was gevallen in 1555.

Onder deze Signoria wist de stad grote meesterwerken te bemachtigen van vooraanstaande kunstenaars zoals Brunelleschi, Donatello, Botticelli en Masaccio. Zodoende werd Florence het belangrijkste Europese centrum van de Renaissance cultuur. Toen de Medici familie geen opvolgers meer had en het laatste lid van de familie was overleden, kwam de macht in handen van de Lorenas. Deze machtsovername vond plaats in 1737. Deze familie regeerde over Florence tot 1859, afgezien van de periode 1800-1815 waarin Napoleon heerser was. In 1859 werd Hertog Leopold II verbannen en Toscane werd onderdeel van het koninkrijk Italië. Florence was zelfs nog even de hoofdstad van Italië en wel in de periode 1865 – 1870.

De stedelijke structuur van de stad bestond uit een historisch centrum dat werd gekenmerkt door wegen uit de Romeinse tijd. De stad groeide om het centrum heen. De stad werd omsloten door stenen muren welke waren gebouwd in de 12de en de 14de eeuw. In de tweede helft van de 19de eeuw begon men voor het eerst ook buiten de stadsmuren te bouwen. Dit had onder andere te maken met de aanleg van een nieuw treinstation. Daarnaast werd de stad in economisch opzicht ook belangrijker en als gevolg daarvan nam het inwonerstal drastisch toe. Vandaag de dag strekt de stad Florence zich uit van Prato in het noordoosten tot Siena in het zuiden.

Het is onmogelijk om alle talrijke belangrijke monumenten en kunstwerken te noemen. Daarom zullen we de lijst limiteren tot de belangrijkste bezienswaardigheden. Piazza del Duomo en Piazza della Signoria trekken de aandacht van alle toeristen. Piazza del Duomo is de plek van de Dom, de campanile en het baptiserium. U vindt hier de Dom van Florence, de Santa Maria del Fiore met de koepel door Brunellesschi. Deze moet u echt van binnen bekijken. De enorme koepel is gebouwd in de 14de eeuw om met de vele koepels in Rome te kunnen wedijveren. Nog steeds is deze koepel de grootste koepel ter wereld. De Santa Maria dei Fiori heeft een overspanningswijdte van 43 meter, het Pantheon in Rome 40 meter. Andere imposante koepels zijn de St. Peter’s in Londen en het Capitool in Washington. Deze koepels zijn met respectievelijk 33 en 29 meter maar ‘kleintjes’.

Centrum van de oude stad is het mooie Piazza della Signoria, waar aan de oostzijde het Palazzo Vecchio (stadhuis) uit 1299 staat. Dit paleis werd tussen 1298 en 1314 voor de Signoria gebouwd en in de 16de eeuw aan de achterkant uitgebouwd. Links van de ingang vindt u een kopie van Michelangelo’s David. Op de mooie binnenplaats (in 1454 verbouwd) een kopie (het origineel bevindt zich op de eerste verdieping) van Verrocchio’s bekoorlijke ‘Knaap met vis’. Op de tweede verdieping de ‘Salone dei Cinquecento’ (1495) met Michelangelo’s beeldengroep `Overwinning van de deugd op de laster’ (circa 1520).

In de Loggia schuin tegenover het Palazzo Vecchio staat de Loggia dei Lanzi, een gotisch bouwwerk met drie open arcades, dat onder Cosimo I als wachtruimte voor zijn lansknechten diende. Voordien werd het gebruikt om het volk toe te spreken. Eind 14de eeuw gebouwd als ceremonieplaats en pas in de 18de eeuw uitgegroeid tot beeldenpark. Beroemd is de Perseus van Cellini, die de overwinning van het adelijke bewind van de De Medici’s op de republikeinse staatsvorm voorstelt en de ‘De roof der Sabijnse maagden’ van Giovanni Bologna (1583).Tussen het Palazzo Vecchio en de Loggia dei Lanzi strekt zich tot aan de Arno de Galleria degli Uffizi uit, oorspronkelijk door Vasari als kanselarij gebouwd (1560-1574), thans de Galleria degli Uffizi (kortweg ‘Uffizi’ genoemd). Het is één van de rijkste musea ter wereld, dat een vrijwel compleet overzicht geeft van de Florentijnse schilderscholen, maar behalve dat bezit het ook belangrijke werken van Noord-Italiaanse schilders, alsook van Nederlandse en Duitse.

SIMILAR ARTICLES