Carpaccio staat tegenwoordig op iedere menukaart maar in Toscane kwam ik recent deze heerlijke venkelsalami carpaccio tegen. Dit recept voor “Carpaccio di finocchi con finocchiona” blinkt uit in eenvoud en smaakt voortreffelijk op een koude herfstavond maar ook bijzonder goed op een zonnig terras!
Venkelsalami is niet overal te koop. U moet hiervoor echt naar een Italiaanse delicatessenwinkel toe. Bij een supermarkt of Nederlandse slager zult u geen venkelsalami, in het Italiaans “finocchiona” geheten, aantreffen. Echter, de LIDL heeft deze wordt soms in het assortiment. Vooral met feestdagen kan je het vinden. Voor 2 personen heeft u 100 gram nodig. Wat heeft u verder nodig:
– 1000 gram venkelsalami
– 1 venkelknol
– sap van 1 mandarijn
– 1 theelepel honing
– 1 theelepel mosterd
– 1 eetlepel witte wijnazijn
– olijfolie
– peper en zout
De venkelsalami moet u in dunne plakken laten snijden in de winkel. Vervolgens de venkel op de mandoline of met een mes in flinterdunne schijfjes snijden. De venkelsalami kunt u vervolgens netjes op een bord draperen en daarop komt de venkel. Maak een dressing van de overige ingrediënten en giet dit over de carpaccio. Laat vervolgens het gerecht minimaal 10 minuten op kamertemperatuur komen. Zo kan de smaak van de dressing goed inwerken!