Ham met Meloen, in Italië staat het op de kaart als Prosciutto e melone, is een echte klassieker in de Italiaanse keuken. Ook in de Nederlandse restaurants komen we het nog vaak tegen. Dit is echter bij uitstek een maaltijd om lekker thuis te maken. Het is niet moeilijk, in tegendeel zelfs. Voor dit heerlijke recept moet u natuurlijk beschikken over de beste meloen en de allerbeste ham. De meloen moet precies rijp zijn want dan komen de smaken optimaal samen. In restaurants wordt vaak harde meloen geserveerd en om dit te voorkomen moet u goed opletten bij de aanschaf ervan. Een meloen is perfect als die een sterk aroma afgeeft en als er bij de steelaanzet voldoende vering is. Als de meloen niet meeveert, dan moet u die zeker nog enkele dagen laten rijpen.
Voor dit recept is een goede kwaliteit ham noodzakelijk. De ham moet smelten op de tong en makkelijk te bijten zijn. De lekkerste en beste ham koopt u natuurlijk bij een Italiaanse delicatessen winkel. In alle grote steden zijn die wel te vinden. De ham moet mooi geaderd zijn en dus voldoende vet bevatten. Dit is essentieel voor de optimale smaakbeleving. Ik koop altijd de prosciutto Montefiori. Deze ham is superzacht, betaalbaar en komt natuurlijk uit Parma. Deze ham werd me aangeraden door mijn kookvriend en chefkok uit Toscane.
En dan de presentatie van het gerecht. Rangschik de meloen op het bord en drapeer de ham aan het begin. Besprenkel het geheel met een super goede olijfolie en wat vers gemalen peper! Dit is het ultieme recept van ham met meloen!