Home Reisgids Toscane Cultuur Festival kalender

Festival kalender

Festival kalender

In Toscane worden vele feesten en festivals gehouden. Heel authentiek zijn de religieuze feesten in de steden en dorpen, met processies en een gezellig culinair gedeelte waarbij het hele dorp samen gaat eten. Als u de kans krijgt zich te mengen onder de lokale bevolking en met hen één van de vele volksfeesten mee te vieren, dan moet u geen moment aarzelen. In Florence viert men met evenveel enthousiasme traditionele middeleeuwse feesten als eigentijdse internationale muziek- en theaterfestivals.

Feestelijkheden om het volk te plezieren bestonden al in de tijd van de Medici. Het beroemdste spektakel van Toscane is wel de Palio delle Contrade in Siena. De Giostra del Saracino in Arezzo, de Regata di San Ranieri in Pisa zijn geliefd. Befaamd tot ver over de grenzen van Toscane en ltalië zijn de zeven modebeurzen, die door Pitti Immagine in Florence worden georganiseerd. Ze vinden tweemaal per jaar plaats in het paviljoen van de Fortezza da Basso.

Januari

Pitti Bimbo
Deze beurs met elegante mode voor kinderen vindt plaats in Florence gedurende drie dagen in januari en juni.

Pitti Uomo
Deze beurs met nieuwe herenmode vindt plaats in Florence gedurende vier dagen in januari en in juni/juli.

Februari

Carnavalsoptochten
Praalwagens en maskerades overdag, ‘s nachts grote feesten en een spectaculair vuurwerk op de strandboulevard in Viareggio maken dit tot een onvergetelijk feest.

Maart en april

Firenze a Tavola
Eenmaal per jaar, in de lente of in het najaar, kunt u zich in Florence op de grootste beurs van de regio culinair laten verwennen.

Lo Scoppio del Carro

Op de Piazza del Duomo in Florence laat men naar oud gebruik uit de tijd van de kruisridders een bont versierde ossenkar (de carro) ontploffen uit vreugde om de wederopstanding van Christus. Tegelijkertijd luiden alle kerkklokken van de stad en gaat er een enorm gejoel op uit de kelen van de duizenden toeschouwers. Het feest vindt zoals altijd plaats op Paaszondag.

Festa del Grillo
Florentijnen en bezoekers van de stad ontmoeten elkaar in het Parco Cascine voor de krekeljacht. Wie daardoor honger krijgt, kan zich ter plaatse meteen te goed doen aan ontelbare lekkernijen. Het festival vindt plaats op de eerste zondag na Hemelvaart.

April en mei

Mostra Primaverile di Piante e Fiori
Eenmaal per jaar wordt het plein bij de Uffizi (de Loggiato degli Uffizi) en Piazza della Signoria in Florence drie dagen lang omgetoverd in een bloemenzee. Een imposant aanbod voorjaarsbloemen, potplanten en nog veel meer wat te zien in de periode eind april / begin mei.

April en juni

Maggio Musicale Fiorentino
Jaarlijks biedt Florence muziekliefhebbers in en rond de meimaand interessante symfonie- en kamerconcerten. Optredens in het Teatro Comunale en het Teatro della Pergola. Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar bij een aantal toeristenbureaus of een half uur voor aanvang van de voorstelling aan de kassa van de theaters.

Balestra del Girifalco
Een groot festijn in Massa Marittima, waarbij met de kruisboog op houten valken wordt geschoten. Deze schutterswedstrijd wordt op het schitterend versierde kerkplein (Piazza Garibaldi) in middeleeuwse kostuums gehouden op de zondag na 20 mei en de tweede zondag van augustus.

Mei en juni

Sacro Cingolo
Op 1 mei wordt in Prato de “Heilige Gordel” van Maria van de buitenkansel van de domkerk aan het volk getoond.

Regata Storica di San Ranieri

Het feest is in Pisa, de regatta een dag daarna. Bij dit festijn strijden de oudste stadswijken om de overwinning. Daarna is er een groot feest op de Piazza del Duomo. Het feest vindt plaats op 16 en 17 juni.

Calcio Storico in Costume e Festa di San Giovanni
Bij dit historische toernooi nemen de oude stadswijken (quartieri) van Florence het tegen elkaar op. Vier ploegen van 27 spelers treffen elkaar op twee, elk jaar opnieuw vastgelegde speeldagen. Er wordt een spel gespeeld dat het midden houdt tussen voetbal en rugby. Op 24 juni, de naamdag van Johannes, de schutspatroon van de stad, wordt de finale gespeeld. Meer dan vijfhonderd bewoners van de verschillende stadsdelen trekken in 16de eeuwse kostuums door de stad naar het plein waar de wedstrijd plaatsvindt (op Piazza Signoria, Piazza S. Croce of soms ook in de Boboli-tuinen). ‘s Avonds wordt het feest met een groots vuurwerk afgesloten. Toen Florence in het jaar 1530 gedurende elf maanden werd belegerd, organiseerde het stadsbestuur, de Signoria, ter versterking van het moreel van de inwoners een voetbalfeest. Met rammelende magen hebben de mannen toen zo verbeten gespeeld, dat hieruit een ware competitie ontstond. Het festival vindt plaats tussen 7 en 14 juni en op 24 juni.

Gioco del Ponte
Het gaat hierbij om de verovering van de brug over de Arno in Pisa. Het is een reconstructie van een historische vechtpartij in 1568 tussen de twee wijken Tramontana en Mezzogiorno. De bewoners van de stadsdelen bestrijden elkaar ook vandaag de dag nog hevig. Leuk om te zien is, dat de bewoners dan allemaal in historische kostuums rondlopen. Het festival vindt plaats op de laatste zondag in juni (soms op de eerste zondag in juni).

Juli

Il Palio delle Contrade
De internationaal bekendste paardenrace wordt ter ere van de Madonna di Provenzano op 2 juli en op 16 augustus op de Piazza del Campo in Siena gehouden. Voor de winnende jockey ligt een basispremie van 1500 Euro klaar en zijn wijk heeft de grote eer om een jaar lang de banier (palio) met de beeltenis van Maria te bezitten.

Giostra dell’ Orso

In Pistoia vindt ter ere van San Jacopo (de beschermheilige van de stad) een steekspel plaats, dat al in de 13de eeuw werd georganiseerd en alleen ten tijde van oorlogen, epidemieën en ernstige interne politieke strijd geen doorgang vond. Op het domplein galopperen twaalf paarden (voor elke stadswijk een) met berijder (soms met twee) met gevelde lanzen in de richting van twee schietschijven in de vorm van een beer. De titel “Ridder met de gouden sporen van Pistoia en omgeving” (Cavalier Speron d’Oro di Pistoia e Contado) is weggelegd voor degene die het hoogste aantal punten behaalt. Het festival vindt plaats op 25 juli.

September

Palio della Balestra
Het kruisboogschieten in Sansepoicro vindt plaats op de tweede zondag in september.

Processie van de Volto Santo

Het belangrijk religieus feest van Lucca vindt plaats op 13-14 september.

SIMILAR ARTICLES