Home Cultuur Bezienswaardigheden Florence Dom van Florence

Dom van Florence

Dom van Florence

De Dom van Florence, in het Italiaanse de Duomo, is een gezichtsbepalend element in de skyline van Florence. De gigantische koepel is bepalend voor Florence. De koepel, ontworpen door Filippo Brunelleschi en voltooid in 1434, vormt het sluitstuk van de vele straten die naar de kathedraal leiden. Op iedere ansichtkaart van Florence staat deze magnifieke koepel afgebeeld. In 1294 gaf het stadsbestuur opdracht aan architect Arnolfo di Cambio om een nieuwe kathedraal te ontwerpen en te bouwen op de plaats van de kerk San Reparata.

Twee jaar later waren de bouwtekeningen gereed en werd begonnen met de bouw. Zes jaar later sloeg het noodlot toe toen Arnolfo di Cambio kwam te overlijden. Zonder leidende architect kon het werk niet doorgaan en er werd besloten om de bouw stop te zetten. Pas in 1334 werd de bouw hervat, ditmaal onder leiding van Giotto. Hij breidde de kathedraal zelfs uit met een campanile. Na zijn dood in 1337 nam Andrea Pisano gedurende een aantal jaren de leiding over. Later in de 14de eeuw werden de originele bouwplannen door Francesco Talenti vrij ingrijpend gewijzigd: de kerk werd groter en er kwam definitief ontwerp tot stand voor de ingewikkelde koorpartij. De bestaande neogotische faƧade werd in de 19de eeuw toegevoegd.

De binnenkant van de enorme koepel werd in de 16de eeuw geheel beschilderd met een Laatste Oordeel-cyclus door onder andere Vasari. Brunelleschi had deze binnenkant maagdelijk wit gedacht vanwege het lichteffect en als een soort symbolische hemelkoepel. U kunt de koepel van dichtbij bekijken door de klim te maken naar de galerij die er aan de onderkant omheen loopt. De ingang zit aan de zijkant van de Dom en de entreeprijs bedraagt 8,- euro. Vervolgens moet u maar liefst 464 treden beklimmen. De beklimming is een flinke klus en u moet geen last hebben van claustrofobie. Het is namelijk erg krap en vooral in de zomer erg warm. Als u dus besluit om de Dom te beklimmen, dan moet u vroeg gaan. Van maandag tot en met zaterdag gaat de Dom open om 08.30. Op zondag is de Dom gesloten!

SIMILAR ARTICLES