Truffels groeien in Toscane en vormen dan ook een belangrijk onderdeel in de duurdere Toscaanse restaurants. In de Toscaanse grond groeit de witte truffel, de tuber magnatum pico. In de maanden september tot en met december is de truffel rijp en verspreidt dan een karakteristieke geur die door honden wordt opgepikt. In deze maanden trekken dan ook vele families er met hun honden op uit om deze prijzige paddenstoel te vinden. De truffel groeit voornamelijk aan de wortels van bomen. Het is vaak een lastig karwei om de truffels te vinden, laat staan om ze vervolgens uit te graven. Gelukkig hebben de meeste truffeljagers genoeg ervaring en weten ze precies hoe ze dit werkje moeten aanpakken. De bekendste streken waar truffels gewonden worden, zijn San Giovanni d’Asso, ten zuiden van Siena en San Miniato in de buurt van Pisa. Truffel wordt niet gebruikt in de alledaagse keuken. Het is gewoonweg te kostbaar. Voor een kilo witte truffels betaalt u al gauw enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de totale oogst. Het lekkerste is om de truffel fijn te schaven boven de pasta of de risotto. Als er ergens Tartufo Bianco staat, dan weet u dat er witte truffel is gebruikt.