Home ... Toscaanse wijn

Toscaanse wijn

Toscaanse wijn

Toscaanse wijn is wereldberoemd. Toscane behoort dan ook tot de belangrijkste wijnproducerende regio’s van ItaliĆ«. Van alle Toscaanse wijnen is de Chianti wel de bekendste. Het gebied waar de Chianti Classico (te herkennen aan het zwarte haantje, de gallo nero) wordt vervaardigd, ligt tussen Florence en Siena, vooral rond de drie gemeenten Gaiole, Castellina en Radda. De Chianti met het engeltje (de putto) is afkomstig uit het heuvelland rond Rufina, Arezzo, Siena, Pisa, Florence en ten zuiden van Pistoia. De vermelding riserva verwijst naar wijnen die ten minste drie jaar op vat gerijpt zijn. DOC staat voor Denominazione di Origine Controllata, ‘gecontroleerde herkomstbenaming’. Van nog betere kwaliteit zijn de wijnen met het opschrift DOCG, wat betekent dat de herkomstbenaming niet alleen wordt gecontroleerd, maar ook wordt gegarandeerd.

Behalve voor de Toscaanse wijnen Chianti, Brunello di Montepulciano en Vino Nobile di Montepulciano, is deze eretitel alleen nog weggelegd voor de Piemontese wijnen Barolo en Barbera. Meer dan het proberen waard is ook de Tignanello, die in het dal van Pesa wordt gemaakt, en dan is er ook nog de overheerlijke Vernaccia di San Gimignano (wit).

In de regio Lucca wordt eveneens een goede droge witte tafelwijn gemaakt: de Montecarlo Bianco. Eveneens een aanrader is de Montecarlo Rosso. In trattoria’s wordt vaak voor weinig geld een relatief goede huiswijn (vino della casa) geserveerd. De beste Vinsanto, een zoete tot droge, licht- tot donkergele dessertwijn vindt u vooral in het gebied van de Chianti Classico, waar u zeker moet gaan proeven.

SIMILAR ARTICLES