Home Reisgids Toscane Provincies Provincie Pisa

Provincie Pisa

Provincie Pisa

De provincie Pisa heeft als hoofdstad de gelijknamige stad Pisa, met zijn talloze culturele bezienswaardigheden en musea. Vooral de scheve toren van Pisa is een echte trekpleister in de stad. Andere steden in de provincie Pisa die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn, zijn het bij toeristen zeer geliefde Volterra en het stadje Calci. De provincie Pisa heeft een oppervlakte van 1887 km2 en telt ongeveer 275.000 inwoners. Het grootste deel van de provincie ligt in een glooiende vlakte die wordt doorsneden door de rivier de Arno in het noorden en de Cecina in het zuiden. Het landschap in het zuiden van de provincie is beduidend heuvelachtiger. De provincie heeft een korte kuststrook, daar waar de Arno in de Tyrreense Zee uitmondt, bij Marina di Pisa. De hoofdstad Pisa is excentrisch gelegen, namelijk in de noordwesthoek van de provincie. De provincie Pisa grenst aan de eveneens Toscaanse provincies Livorno, Florence, Grosseto, Siena en Lucca.

Calci
Het historische plaatsje Calci is gelegen in de prachtige Val Graziosa Vallei, op zo’n 13 kilometer van de beroemde stad Pisa. Andere grote steden zoals Florence (80 kilometer) en Siena (30 kilometer) zijn ook snel te bereiken, wat Calci een iedeale uitvalsbasis maakt om het fraaie Toscane te ontdekken. Ook het dorp zelf heeft enkele interessante bezienswaardigheden zoals de Certosa di Calci, de Pieve Romanica en de Rocca della Verruca. De streek waarin Calci is gelegen staat bekend om de uitstekende olijfolie die er wordt geproduceerd.

Cascina
Cascina is een kleine stad met ongeveer 35.000 inwoners. De plaats is fraai gelegen aan de rivier de Arno, gedeeltelijk omgeven door een middeleeuwse stadsmuur. In het stadje zijn een middeleeuwse citadel en de mooie Santa Maria kerk te bezichtigen. In 1364 vond er bij Cascina een slag plaats tussen de Florentijnen en de Pisanen, waarbij de Pisanen het onderspit moesten delven. Cascina ligt op de Pisano-vlakte op iets meer dan 20 kilometer afstand van Pisa. Het strand van Marina di Pisa ligt op 25 kilometer.

San Miniato
San Miniato ligt 40 kilometer ten oosten van Pisa en 40 kilometer ten westen van Florence. Dit dorp is gebouwd op een heuvel. Je ziet de toren van het kasteel en de Duomo al van ver. De geschiedenis van dit dorp is zoals die van de hele omgeving nauw verbonden met de onophoudelijke strijd tussen Pisa en Florence. Na de val van Pisa aan het einde van de 13de eeuw, riepen de inwoners van San Miniato hun ‘vrije gemeente’ uit. Die sloot zich dan ook aan bij de Welfen maar kon, of ze het nu wilde of niet, nauwelijks weerstaan aan de lokroep van Florence. Toen de Medici steeds machtiger werden, schaarde San Miniato zich aan de zijnde van de ‘hoofdstad van Toscane’ en ging op in het groothertogdom.

Volterra
Volterra is prachtig gelegen, gebouwd op een hoog plateau omsloten door vulkanische heuvels tussen Siena en de zee. Het Etruskische Volterra (Velathri) floreerde door een combinatie van zijn albastmijnen en een onneembare ligging, die er voor zorgden dat Volterra overleefde tijdens de Romeinse periode en daarna. De isolatie betekende echter ook de ondergang voor Volterra. In 1360 stond het onder Florentijns gezag en was niet in staat om de veranderende en uitbreidende handel in de streek bij te houden en de stad zelf begon te verzakken. De muren en de huizen gleden richting het westen over de Balze kliffen. Tegenwoordig behoort Volterra tot de Regio Pisa en beslaat nu minder dan eenderde deel van het oorspronkelijke grondgebied. Het Palazzo dei Priori is het oudste stadhuis van Toscane. Het palazzo neemt bijna geheel het middeleeuwse plein Piazza dei Priori in. Met de bouw werd in 1208 begonnen en het gebouw heeft model gestaan voor het Palazzo Vecchio in Florence.

SIMILAR ARTICLES

Provincie Prato

Provincie Lucca