Lardo di Colonnata, heerlijk spekvet, komt uit het noorden van Toscane, uit het gelijknamige dorpje Colonnata. Gelegen in de bergen, in de nabijheid van de marmergroeven van Carrara, werkt een groot deel van de 300 inwoners van Colonnata in een zogeheten Larderia. In het dorp zijn er maar liefst 14 stuks! Het overgrote deel van de andere inwoners is arbeider in de steengroeve van Carrara.
Lardo di Colonnata is IGP (indicazione geografica protetta), een beschermde oorsprongsbenaming. Alleen de Lardo uit Colonnata mag deze naam voeren. De methode om het spekvet te maken, is door de jaren heen niet veranderd. De stukken spekvet, die uit alle delen van Italië komen, worden laag voor laag in een marmeren kist gelegd en iedere keer wordt er een flinke lading zout tussen gedaan. Natuurlijk komen er ook kruiden aan te pas zoals peper, rozemarijn, knoflook en kaneel. Vervolgens gaat de kist in een ondergrondse kelder om daar zes maanden te rijpen.
Na de rijpingsperiode is de Lardo gereed voor consumptie. De lekkerste manier om het eten is flinterdun gesneden op een geroosterd broodje. Het spekvet smelt dan langzaam en de aroma komen dan vrij. Volgens de kenners mag het spekvet nooit de andere aroma’s overheersen. Dus als u het eet met brood en tomaat, dan moet u ook brood en tomaat blijven proeven. Dan pas komt de unieke smaak van dit hemelse product uit Toscane optimaal naar voren!