Home Cultuur Bezienswaardigheden Florence Galleria dell’Accademia

Galleria dell’Accademia

Galleria dell’Accademia

De Galleria dell’Accademia in Florence is gehuisvest in het oude Ospedale di San Matteo, een voormalig ziekenhuis. Al ruim voor het museum ’s ochtends om half negen de poorten opent, vormt zich een lange rij voor de ingang aan de Via Ricasoli. Een bezoek aan Florence is namelijk niet compleet zonder deze beroemde galerie bezichtigd te hebben. De galerie werd oorspronkelijk opgericht om de schilderijen- en sculpturencollecties van het Instituut van Fijne Kunsten te herbergen. In 1873 werd het wereldberoemde Davidsbeeld van Michelangelo van het Piazza della Signoria overgebracht naar deze galerie. Sindsdien is dit beeld dé publiekstrekker van de Galleria dell’Accademia. Helaas is het niet toegestaan om foto’s te maken in de Galleria. Bij het beeld van David staat dan ook een bewaker wiens taak het is om mensen die foto’s maken publiekelijk kapot te schelden. U bent dus gewaarschuwd. Ik heb zelf gezien dat mensen hun camera moesten afgeven en dat foto’s werden gewist!

Michelangelo’s meesterwerk, gemaakt tussen 1502 en 1504, stond oorspronkelijk aan de ingang van het Palazzo Vecchio. Het jonge, atletische lijf van David werd al snel het symbool van trots en sterkte van Pier Soderini’s Republiek. David, die zelfverzekerd klaarstaat om de strijd met de reus Goliath aan te binden, belichaamt de vrijheidszin van de burgers van Florence. Als aanvulling op de David herbergt het museum ook het beeld van de Heilige Mattheus uit 1505 die oorspronkelijk in de Dom van Florence stond.

In de Galleria dell’Accademia zijn een groot aantal Toscaanse schilderijen te bewonderen die dateren uit de 13de tot de 15de eeuw. Onder de schilderijen bevinden zich enkele meesterwerken zoals de Pietà van Andrea del Sarto, de Kruisafneming van Filippino Lippi en een schitterend veelluik van Andrea Orcagna. De moeite waard zijn ook de Pietà van Giovanni van Milaan (1365) en het Adimari werk van Giovanni di Ser Giovanni.

SIMILAR ARTICLES