Home Reisgids Toscane Recreatie Wandelen in Toscane

Wandelen in Toscane

Wandelen in Toscane

Toscane heeft een schitterend landschap, bestemd voor de echte wandelaars. Wandelen in Toscane is genieten in de glooiende heuvels die makkelijk te bewandelen zijn. Wilt u echt een stevige wandeling gaan maken, dan kunt u het beste naar de voet van de Apennijnen gaan. Hier zijn de heuvels ingeruild voor bergen en dat vereist heel wat meer energie. Tevens verschilt de uitrusting op een aantal punten. Veel hangt af van een goede en volledige uitrusting. Neem echter niet teveel mee; de rugzak moet het liefst niet zwaarder zijn dan 7-8 kilo. Houdt bij het inpakken rekening met verschillende weertypen. In de bergen kan het weer namelijk plotseling omslaan.

Dan nog enkele tips om een fijne wandelvakantie te hebben:

– Maak niet te lange tochten als de conditie niet goed is.
– Laat bericht achter waar u heen gaat.
– Houdt rekening met het weerbericht.
– Luister naar de raad van ervaren (berg)wandelaars.
– Wees voorbereid op alle weertypen, ook op korte tochten. Ga nooit op pad zonder rugzak met alle
benodigdheden.
– Neem kaart en kompas mee.
– Ga niet alleen op pad.
– Keer terug als dat noodzakelijk is. Het is geen schande om te keren!
– Verdeel uw krachten goed.

Gedragregels

Het is van het grootste belang dat Toscane door het bezoek van toeristen en wandelaars er niet op achteruit gaat. Een mooi credo is ‘neem alleen foto’s, laat alleen voetafdrukken achter’. De volgende eenvoudige richtlijnen zijn overduidelijk en belangrijk:

– maak alleen vuur op picknickplaatsen met vuurplaatsen.
– maak geen dieren bang.
– loop rustig over boerderijen; provoceer de dieren niet.
– laat hekken achter zoals u ze aantrof.
– bescherm alle wilde en gecultiveerde planten. Loop nooit over bouwland.
– neem afval weer mee.
– wees vriendelijk en beleefd.

Uitrusting

Op korte wandelingen is eigenlijk niet veel meer nodig dan misschien een fototoestel of en fles met water in de zomer. Als u echter van plan bent om lange wandelingen te maken, dan zijn een paar basisspullen noodzakelijk. Neem ’s zomers voldoende te drinken mee (minimaal twee liter voor een dagwandeling). Veel Italianen halen water bij bronnen langs de weg om thuis te gebruiken. Vraag de plaatselijke bevolking of het veilig is om te drinken of gebruik voor de zekerheid waterzuiveringstabletten. Zorg voor voldoende bescherming tegen de zon en neem ook een insectenwerend middel mee. ’s Winters doet u er verstandig aan om extra kleding mee te nemen maar ook extra eten en een zaklamp in een waterdichte rugzak. Voor wandelingen door woestere gebieden is ook een kompas nuttig, en misschien een kaart van het gebied, een fluitje en lucifers.

Ook een stok kan erg handig zijn: het wandelen is dan minder zwaar voor de knieƫn. Ook bij het oversteken van beekjes, op lastige beklimmingen en om langs bijtgrage honden te komen, kunt u een stok goed gebruiken. Neem altijd een kleine EHBO-doos, een mes en calorierijk voedsel mee, zoals snoep of gedroogd fruit.

Wat je moet weten

Er zijn geen gevaren in Toscane die niet bekend zijn in andere westerse landen: auto’s, honden, insecten en mensen! Niemand hoeft zich door het onderstaande af te laten schrikken, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Er zijn giftige slangen, namelijk adders. Deze zijn bruingrijs van kleur en hebben een diamantvorige kop. Ze zijn schuw en bijten alleen als ze zich bedreigd voelen. Kijk goed uit voor handen en voeten en draag nooit sandalen. Slangenbeten zijn zeldzaam, net als sterfgevallen die door slangenbeten veroorzaakt worden. Wie gebeten is, moet vooral kalm blijven, het lichaamsdeel strak verbinden en zo snel mogelijk hulp zoeken. Sommige Italiaanse wandelaars hebben een uitrusting tegen slangenbeten bij zich (siero antivipera), verkrijgbaar bij de apotheek.

Waakhonden bij huizen zijn erg lawaaierig, zeker aangezien passerende wandelaars zo ongeveer hun enige afleiding zijn. Over het algemeen zitten ze stevig vastgebonden, dus loop gewoon door. Wie bang is voor honden, kan altijd een stok of een afschrikkingmiddel meenemen. Teken verschuilen zich in het gras van de Toscaanse heuvels, klaar om zich vast te bijten in de huid van wie of wat er ook voorbij komt. Houd de huid zoveel mogelijk bedekt en controleer uw lichaam na een wandeling in de bergen. Als u goede kleding draagt, beperkt u het risico.

Het jachtseizoen loopt van september tot maart, maar kan ook iets korter zijn. Wie in de herfst op pad gaat, zal vrijwel zeker geweren horen knallen. Maak genoeg geluid, zodat de jagers weten dat er andere mensen in de buurt zijn en blijf op het pad. Jagers zijn meestal beleefd, voorzichtig en behulpzaam.

SIMILAR ARTICLES