Home Reisgids Toscane Culinair Ribollita

Ribollita

Ribollita

Ribollita is een echte klassieker uit Toscane. Iedere familie heeft een eigen versie van deze wereldberoemde soep maar onmisbaar in de Toscaanse versie zijn de witte bonen, venkel, Toscaanse brood en cavolo nero. Deze zwarte kool is in Nederland moeilijk verkrijgbaar maar een goed alternatief is de savooi kool.

Het geheim van een goede Ribollita is het “opnieuw koken”, ook letterlijk de vertaling van Ribolitta. Dus nadat u de soep heeft bereid, een dagje laten staan en dan opnieuw verwarmen. De smaken hebben dan alle tijd gehad om zich verder te ontwikkelen en om één geheel te worden. Ribollita is heerlijk op een koude winteravond. Het is een uiterst gezonde en voedzame soep bomvol heerlijke groente!

Voor een pan soep voor 6 personen heeft u nodig:

– 1 savooi kool
– 4 tenen knoflook
– 2 rode uien
– 1 venkel
– 2 winterpenen
– 2 stengels bleekselderij
– blik cannellinibonen
– blik gepelde tomaten
– 1 liter groentebouillon
– oud brood

We beginnen met de knoflook, ui, wortel, venkel en selderij in grote stukken te snijden en te fruiten in flink wat olijfolie. Vervolgens flink zout en peper toevoegen en eventueel wat venkelzaadjes. Dan de tomaten en de bonen toevoegen en de bouillon erbij. De kool in reepjes snijden en dit toevoegen. Dan de soep heerlijk laten pruttelen voor minimaal een uur. De kool moet lekker zacht zijn maar mag nog een bite hebben. Vervolgens de soep laten afkoelen en een dag later weer opwarmen. En dan het afmaken van de Ribollita. Rooster een dikke snee oud brood in een grillpan en rasp een teentje knoflook erover. Leg de snee in een soepbord, besprenkel ruim met olijfolie en schep dan de soep erover.

SIMILAR ARTICLES