Home Cultuur Bezienswaardigheden Siena Piazza del Campo

Piazza del Campo

Piazza del Campo

Het Piazza del Campo in Siena behoort tot de mooiste pleinen van Toscane. Het Piazza del Campo is gebouwd op een stuk grond dat ooit een open veld was, getuige de naam campo. Piazza del Campo is één van ’s werelds beste voorbeelden van wereldlijke architectuur en is het exacte punt waar de drie heuvels waar Siena op is gebouwd samenkomen. Het gebied werd voor het eerst genoemd in 1169, toen het veld door de gemeente Siena werd aangewezen als plek om bazaars, markten en publieke vieringen te houden tijdens de regeerperiode van Governo dei Ventiquattro (1236-1270). Maar de geschiedenis van de Piazza del Campo begon pas echt met de bouw van het Palazzo Comunale in de tijd dat de stad werd geregeerd door Governo dei Nove (1287-1355). Dit was één van de meest stabiele regeringen in Italië in die periode en Governo dei Nove was op zoek naar een neutrale huisvesting voor de regering van Siena en ontwerpers kregen de opdracht om een mooi ontwerp te maken voor het gebied rond de regeringsgebouwen.

Het halfronde gebied waarop de Piazza del Campo is gebouwd bedekt een moeilijk en ongelijk terrein wat de bouw tot een buitengewone prestatie maakt. De gebouwen rond het plein werden allemaal gebouwd naar een ontwerp uit 1297, waarin strikte bepalingen stonden over de hoogte en de versieringen. De kerk van St. Petrus en St. Paul, dat aan het plein lag, werd afgebroken omdat het niet aan de regels voldeed. Met het plaveien van het plein werd begonnen in 1327 en dit kwam gereed in 1349. Het schelpvormige plein is onderverdeeld in negen velden die verwijzen naar de ‘Raad van Negen’ die Siena in de 13de/14de eeuw bestuurde. Door de vorm worden uw ogen automatisch naar het Palazzo Comunale en de Torre del Mangia getrokken.

Net als in de Middeleeuwen is het Piazza del Campo het centrum van Siena. Alle belangrijke straten van de stad leiden naar het plein dat ligt op de grens van de stadsdelen Terzo di Città en Terzo di San Martino. Door de eeuwen heen is het plein getuige geweest van alle belangrijke historische evenementen van de stad en was het de achtergrond van talloze publieke evenementen. Tegenwoordig is het vooral bekend vanwege de Palio van Siena, ieder jaar gehouden op in de maanden juli en augustus – een razendsnelle paardenrace die wordt voorafgegaan aan een kleurrijke optocht. Ook komt het plein tot leven tijdens het carnaval in februari en het kunstfestival in de laatste week van augustus.

SIMILAR ARTICLES