Home ... Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina moet u echt eten tijdens een vakantie in Florence. Deze heerlijke biefstuk is vol van smaak en komt van de Chianina runderen, één van de meest begeerde en waardevolste runderrassen van Italië. Door de optimale voorwaarden die het Val di Chiana biedt, groeit het dier snel en wordt het relatief groot. Het is te herkennen aan zijn lichte kleur, de lichte kop met de korte hoorns en de langgerekte romp met brede schoft- en lendenpartij. Het vlees van de Chianina is smakelijk, mals en vetarm. De Bistecca alla Fiorentina, de beroemde 500-grams biefstuk uit Florence, is altijd afkomstig van een Chianina-rund. Dit verklaart ook meteen de hoge prijs voor een dergelijk stuk vlees want Chianina-vlees is het duurste vlees in Italië.

Vlees afkomstig van het Chianina-rund is door tal van redenen hoog geprijsd. Zo worden er absoluut geen hormonen gebruikt om de dieren sneller te laten groeien. Tevens krijgen de runderen alleen maar de beste graansoorten te eten zodat het vlees een heerlijke smaak krijgt. Ten slotte worden de runderen pas geslacht als ze rond de 1800 kilogram wegen. De runderen worden dan ook liefkozend ‘il gigantismo’ genoemd. U kunt een Chianina-rund herkennen aan de witte huid, de kalveren hebben een bruine huid. De dieren hebben geen vlekken of andersoortig patroon. Vandaag de dag zijn er drie fokkerijen waar de echte Chianina-runderen mogen worden gefokt. La Fratta is de grootste van die fokkerijen.

SIMILAR ARTICLES