Home Reisgids Toscane Culinair Pasta

Pasta

Pasta

De basis van de Italiaanse keuken is pasta. Iedere inwoner van Italië eet jaarlijks gemiddeld vijfentwintig kilo pasta. Het zou omstreeks 1250 uitgevonden zijn op Sicilië, met als oorspronkelijke vorm macaroni. Maccheroni zou afgeleid zijn van het Griekse macaria, dat zoiets betekent als ‘bron van zaligheid’. Gods wegen zijn niet altijd ondoorgrondelijk. Anderen beweren dat het afkomstig is uit China en in Italië werd geïntroduceerd door de wereldreiziger Marco Polo. Pasta wordt altijd gegeten als primo piatto. Kleine eters hebben misschien genoeg aan een bord spaghetti om hun honger te stillen, maar besef wel dat zoiets door restauranthouders maar matig op prijs wordt gesteld. In ieder geval bestelt u pasta nooit als contorno!

We geven hier geen opsomming van de verschillende soorten pasta. Dat zijn er namelijk ongeveer 250 volgens de kenners. Daarnaast zijn er ook vele manieren om pasta te bereiden. De bereidingswijze verschilt sterk per streek. De eenvoudigste bereiding is al buro (met boter) of al pomodoro (met tomatensaus). Andere sausen bij de pasta zijn bolognese (met gehakt), carbonara (ham en eieren), panna (slagroom), ragù (vlees), vongole (schelpen), norma (aubergines, hardgekookte eieren en kaas), con le sarde (venkel, verse sardines en ansjovis)… De pasta al forno (in de oven) omvat cannelloni (die het midden houdt tussen pasta en een opgerolde pannenkoek, gevuld met gehakt, tomaten en bechamelsaus), lasagna, crespelle (pannenkoeken gevuld met ricotta en spinazie). De pasta ripiena (gevulde pasta): tortellini, ravioli, capelletti enzovoort. Bekijk eens de lekkere recepten van Jamie Oliver.

Pasta wordt altijd al dente (bijtgaar) gekookt. De beste pasta is de zelfgemaakte, volgens grootmoeders recept, niet die van een machine die kilometers pasta per minuut produceert in een of andere fabriek. Pasta wordt geserveerd in een diep bord met een potje geraspte Parmezaanse kaas (parmigiano) erbij. In sommige restaurants kunt u een assortiment krijgen van de verschillende zelfbereide specialiteiten. Vraag in dat geval assaggi of il menù degustazione. Om de keuze iets eenvoudiger voor u te maken, hebben we een klein overzicht van verschillende soorten pasta opgesteld.

Pasta zonder eieren:

– spaghetti: lang en rond
– bucatini: grove spaghetti met een heel klein gaatje
– margherite: madeliefjes
– zite: grove spaghetti met een groot gat
– rigatoni: kort, peluwvormig
– penne: glad, trapeziumvormig
– conchiglie: in de vorm van een schelp
– occhi di pernice: gevulde pasta in de vorm van een patrijzenoog
– puntine: kleine stipjes
– farfalle: vlindertjes
– fusilli: spiraaltjes

Pasta met eieren:

– fettuccine: lang en plat
– tagliatelle: zoals fettuccine
– tonnarelli: vierkante spaghetti, wit of groen
– lasagna: groot, lang en plat, op elkaar gestapeld, wit of groen
– cannelloni: peluwvormig, gevuld
– ravioli: kussenvormig, gevuld
– tortellini: ringvormig, gevuld
– quadrucci: lang en plat
– capellini: haartjes

SIMILAR ARTICLES