Home Reisgids Toscane Culinair Kruiden in de Toscaanse keuken

Kruiden in de Toscaanse keuken

Kruiden in de Toscaanse keuken

Kruiden spelen in de Toscaanse keuken een grote rol. Handig is dat vele kruiden in het wild groeien maar vele huishoudens hebben een eigen kruidentuintje waar ze naar hartenlust kruiden kweken. Kruiden werden vroeger voornamelijk gebruikt om kwaaltjes tegen te gaan. Zo stond thijm erom bekend dat het hielp tegen hoofdpijn en basilicum tegen maagklachten. Veel steden lieten kruidentuinen aanleggen zodat er altijd genoeg geneeskrachtige kruiden voor handen was. In de 15de eeuw was Pisa de eerste stad die een grote kruidentuin liet aanleggen. In Florence werd enkele jaren later de Giardini dei Semplici aangelegd op aandringen van Cosimo. Vandaag de dag wordt aan kruiden geen grote geneeskrachtige werking meer toegeschreven. Ze worden echter nog steeds gebruikt om gerechten op smaak te brengen. De meest gebruikte kruiden zijn rozemarijn, thijm, salie, munt en basilicum.

– Basilicum (basilico): men gebruikt dit kruid in de tomatensaus, bij salades en natuurlijk op de bruschetta.
– Dragon (estragone): wordt vooral gebruikt om sauzen mee af te maken die worden geserveerd bij kip- en visgerechten.
– Munt (menta): wordt gebruikt in stoofschotels, salades en bij groentegerechten.
– Peterselie: men gebruikt de kleine bladeren bij vis, salade en groente.
– Rozemarijn (rosmarino): wordt gebruik bij grote stukken vlees maar ook bij zoete nagerechten.
– Salie (salvia): wordt vooral gebruikt bij vis- en vleesgerechten maar gaat ook goed bij wild.
– Tijm (timo): wordt vooral gebruikt om grote stukken vlees van het varken en lam mee te kruiden.
– Venkel (finocchio): men gebruikt de knollen, stengels, bladeren en zaden. Bekend in de venkelsalami.

SIMILAR ARTICLES