Home Reisgids Toscane Culinair Een Italiaanse maaltijd

Een Italiaanse maaltijd

Een Italiaanse maaltijd

Een traditionele Italiaanse maaltijd bestaat altijd uit vijf gangen te weten antipasti, primi, secondi, contorni en dolci. U bent natuurlijk niet verplicht om vijf gangen te eten. Vaak eten de Italianen zelf ook maar drie gangen. Het is echter ongepast om alleen maar een bord pasta te bestellen. Dit is een voorgerecht en niet zoals wij Nederlanders denken een hoofdgerecht. In de bekende toeristenfuiken in grote steden als Florence en Siena worden toeristen door obers handig op het verkeerde been. Nadat de toeristen zijn bedolven onder de opsomming van het aantal gerechten en specialiteiten zegt de ober ‘ci penso io’ wat zoveel betekent dat de ober voor u zult zorgen. Vervolgens krijgt u heerlijk te eten maar betreft het wel de duurste gerechten van de kaart.

Primi
Tijdens een traditionele Italiaanse maaltijd wordt altijd een primi besteld. Deze komt na een antipasto en wordt opgevolgd door een secondo. De primi is bijna altijd een pastagerecht of een risotto maar soms wordt er ook een soep geserveerd. Een heerlijke primi is bijvoorbeeld de pappardelle al sugo di lepre (pappardelle met hazensaus) die het nodige geduld van de kok vereist. Het aantal risotto’s is bijna net zo oneindig als het aantal verschillende soorten pizza’s. De heerlijke risotto toscano wordt bereid met kippenlever, uien, look, peterselie en selderie. Een bekende soep uit Toscane is de ribollita, een goed gevulde groentesoep met rode kool. Andere soepen zijn acquacotta (bouillon met tomatenpuree en eekhoorntjesbrood), panzanella, minestra di farro, di ceci, di fagioli, di cavolo nero con le fette (zwarte kool met brood) en zuppa di vongolo. In veel restaurants is het mogelijk om twee primi te bestellen in plaats van een primo en een secondo.

Secondi

Het belangrijkste onderdeel van het diner is de secondi, het hoofdgerecht. Wordt er in het binnenland vooral rundvlees en wild zoals haas (lepre), konijn (coniglio) en everzwijn (cinghiale) geserveerd, aan de kust bestaat het hoofdgerecht vaak uit meerdere vissoorten. Als u in Florence verblijft, moet u zeker een bistecca bestellen. De bistecca is kwaliteitsvlees van runderen die gefokt worden in de Val di Chiana, een streek ten zuiden van Arezzo. De dikke biefstuk, met lendestuk en haas, wordt geroosterd en saignant gegeten. De bistecca is wel duur en alleen geschikt voor grote eters want het stuk vlees weegt al snel 300 tot 500 gram. Orgaanvlees wordt verwerkt in gerechten als trippa fiorentina, lampredetto en zampa alla parmigiana en is alleen geschikt voor de echte liefhebbers. Gerechten met kip zoals pollo alla toscana, pollo alla diavola en colli di pollo ripieni vinden ook gretig aftrek. Visgerechten zoals cacciucco alla livornese, baccalà alle livornese, baccalà con i ceci, calamari in zimino of tonno e fagiolo vindt u voornamelijk op de kaart staan in restaurants die gelegen zijn aan of in de nabijheid van de kust.

Contorni
Contorni is het Italiaanse woord voor bijgerechten en deze worden geserveerd naast het hoofdgerecht. Vaak wordt er fagioli, bonen, geserveerd bij vleesgerechten. Er zijn een groot aantal boonsoorten maar de meest gebruikte is de cannellini boon. Een lekker bijgerecht is bijvoorbeeld fagioli al fiasco waar onder meer bonen, olie, look, salie en peperkorrels in zijn verwerkt. Lekker is ook fagioli all’uccelletto. Andere bijgerechten die u vaak zult tegenkomen zijn patate in umido (gestoomde aardappelen), cavolo nero (zwarte kool) en funghi porcini (eekhoorntjesbrood).

Dolci
Een Italiaanse maaltijd wordt altijd besloten met dolci, een heerlijk dessert. De Italianen zijn zelf niet dol op desserts maar toch zijn ze noemenswaardig. Castagnaccio is een heerlijke mix van in de oven bereid kastanjemeel en pijnappelzaden, olie en rozemarijn. Panforte is de specialiteit van Siena. De panforte wordt gemaakt van amandelen, gekonfijt fruit en vele soorten kruiden. Biscotti di Prato zijn droge koekjes met amandelsmaak die vooral worden gegeten in Prato.

SIMILAR ARTICLES