Home Reisgids Toscane Culinair Brood

Brood

Brood

Brood vormt de basis bij iedere maaltijd in Toscane. Het brood is Toscane is in tegenstelling tot andere broden in Italiƫ niet gezouten daar men van mening is dat de producten die met brood worden gegeten, worst en kaas, al zout genoeg zijn. Bij het ontbijt wordt het gegeten. Men doopt het in de koffie terwijl kinderen het in hun melk of thee soppen. Tijdens de middag wordt het brood vaak geroosterd en ingewreven met een stukje knoflook zodat de heerlijke bruschetta tot stand komt. Vaak besprenkeld men het dan nog met wat olijfolie of een tomatensalsa. Bij het diner wordt het zowel vooraf als achteraf geserveerd. Tijdens een lekker kaasplankje, wat vaak vergezeld gaat met gedroogde vijgen en fruit, is het onmisbaar.

Broodsoorten

Er zijn vele broodsoorten, van eenvoudig witbrood tot volkorenbrood. De inwoners van Toscane geven het een naam naar gelang hun vorm. Zo wordt een rond, plat brood rondeggiante genoemd en is filone langwerpig. De schiacciata all’olio is een plat, met olie besprenkeld brood dat een perfect tussendoortje is. Brood kan worden gekocht bij de bakker en bij de supermarkt maar de meeste mensen maken het nog zelf thuis. Het ruikt dan ook heerlijk naar vers gebakken brood in de meeste Toscaanse dorpen en steden!

Focaccia

Focaccia is een plat brood en komt oorspronkelijk uit Liguriƫ. Maar ook in Toscane wordt dit brood veel gegeten en komt u het vaak tegen bij de bakker en bij restaurants. Het is eenvoudig thuis te maken. Veel meer dan war bloem, water, gist en olijfolie heeft u niet nodig. Bekijk dit heerlijke recept van Jamie Oliver.

SIMILAR ARTICLES